Ελληνικά English

   
Γραμμές
Αίματος
 
Τύποι
 
Ιστορία
 
Πρότυπο
Φυλής (FCI)
 
Επικοινωνία
 


Ο Εκθεσιακός και ο Εργασιακός Γερμανικος Ποιμενικός

 

Υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των δύο αυτών τύπων γερμανικών ποιμενικών, αλλά το πιο αξιοσημείωτο είναι η φυσική διαμόρφωσή τους.

Η σωματική διάπλαση του Γερμανικού Ποιμενικού από εκθεσιακές γραμμές αίματος είναι πολύ πιο κοντά στο ιδανικό που περιγράφεται στο πρότυπο της φυλής, ενώ οι γερμανικοί ποιμένικοί από εργασιακές γραμμές αίματος εκτρέφονται με έμφαση στην ικανότητά τους για την εργασία και όχι στη φυσική τους διαμόρφωση.

Γερμανικοί ποιμενικοί από εκθεσιακές γραμμές αίματος , αναγνωρισμένου από την FCI, είναι πολύ συνεπής σε είδος.
Ένας καλός Γερμανικός Ποιμενικός από εκθεσιακές γραμμές είναι αναμφίβολα ένα εντυπωσιακά όμορφο σκυλί.
Από εμφάνιση, οι εκθεσιακοί γερμανικοί ποιμενικοί σκύλοι τείνουν να είναι μεγαλύτεροι, πιο γωνιωτοί και με φωτεινότερο χρώμα από τους σκύλους με εργασιακές γραμμές.
Είναι κυρίως μαύρο και κόκκινο, εμφανίζουν ένα ρευστό τρέξιμο και έχουν διάθεση-ιδιοσυγκρασία που είναι συνήθως μαλακότερη από εκείνη του γερμανικού ποιμενικού εργασίας.


(Παράδειγμα γερμανικών ποιμενικών εκθεσιακών γραμμών)


Μια βασική γενικευμένη παρερμηνεία μεταξύ αυτών που λατρεύουν τον γερμανικό ποιμενικό και μάλιστα ορισμένων εκτροφέων και εκπαιδευτών είναι ότι οι γερμανικοί ποιμενικοί από εκθεσιακές γραμμές δείχνουν μόνο ότι εκτρέφονται για τη διάπλαση και είναι ανίκανοι να εργαστούν το ίδιο αποτελεσματικά με τους γερμανικούς ποιμενικούς εργασιακών γραμμών.Αυτό δεν είναι εντελώς αλήθεια.

Ας το διευκρινίσω αυτό.
Ο εκθεσιακός γερμανικός ποιμενικός είναι το πιο δημοφιλές είδος φυλής σκύλου στη Γερμανία. Είναι αλήθεια ότι έχουν εκτραφεί για τον ανταγωνισμό στην έκθεση μορφολογίας (show ring), αλλά πρέπει επίσης να έχουν τίτλους εργασίας.

Ανταγωνίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο κάτω από το πλαίσιο του γερμανικού συστήματος SV,το οποίο απαιτεί τίτλους εργασίας από σκύλους αναπαραγωγής και έκθεσης. Οι Γερμανοί είναι ιδιαίτερα υπερήφανοι για την ράτσα τους, έτσι είναι σίγουροι ότι τα σκυλιά που αναπαράγουν είναι τα καλύτερα και έχουν πολύ αυστηρούς κανόνες, όταν πρόκειται για αναπαραγωγή.
Όλο το απόθεμα αναπαραγωγής είναι απαραίτητο να περάσει την πιστοποίηση του ισχίου και πριν από την αναπαραγωγή, το κάθε σκυλί πρέπει να έχει τουλάχιστον έναν τίτλο Schutzhund Ι και να περάσει μια δοκιμασία αντοχής,και μια δοκιμασία θάρρους σε κάθε εθνική παράσταση, όπου ανταγωνίζεται.

Εκπρόσωποι αυτής της γραμμής μπορεί να είναι σκύλοι επιτυχούς επίδειξης, αλλά μπορούν επίσης να παρουσιάζονται ως σκύλοι βοσκής, σκύλοι υπηρεσιών, σκύλοι οδηγοί, αναζήτησης και διάσωσης, σκύλοι του αθλητισμού, και κάνουν εξαιρετική συντροφιά οικογένειας και προστατεύουν την οικογένεια.
Ωστόσο, πολλοί σκύλοι δεν έχουν την ενέργεια και τα νεύρα που απαιτούνται για σκύλους πραγματικής προστασίας.
Η ενέργεια τους και τα νεύρα τους είναι αυτά που τους χωρίζουν από τους γερμανικούς ποιμενικούς εργασιακών γραμμών.

Οι γερμανικοί ποιμενικοί από γραμμές εργασίας από την άλλη πλευρά εκτρέφονται κυρίως για τα χαρακτηριστικά της εργασία τους και όχι για την εμφάνισή τους, έτσι η εμφάνιση αυτών των σκύλων ποικίλλει πολύ.
Παρόλο που είναι ισχυροί και αθλητικοί, είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν την εκλεπτυσμένη διάπλαση των τυπικών γραμμών, πολλά ωστόσο δείχνουν εξαιρετική δομή. Είναι πολύ συχνά γρι-μαύρο-καστανό (sable), αλλά έρχονται και σε μια σειρά από διαφορετικά χρώματα. Μπορεί να είναι μαύρα και μαυρισμένα, με πλάτες δύο χρωμάτων, μαύρο και στερεά σχεδόν κάθε άλλο χρώμα εκτός από το άσπρο.


(Παράδειγμα γερμανικών ποιμενικών εργασιακών γραμμών)
Οι γερμανικοί ποιμενικοί εργασιακών γραμμών έχουν επίσης περισσότερα οδηγούς-κίνητρα (drives) από το μέσο όρο του γερμανικού ποιμενικού. Συνήθως είναι πιο ενεργητικοί από εκθεσιακών γραμμών γερμανικούς ποιμενικούς και έχουν μια σταθερή αν και ισχυρή ιδιοσυγκρασία, καλά νεύρα και μεγάλη διάθεση.
Επίσης, είναι γενικά υγιείς.

Αυτά τα σκυλιά κάνουν θαυμάσιους οικογενειακούς συντρόφους , αν και μερικοί δείχνουν περισσότερη κίνηση και επιθετικότητα από ό,τι θα ήταν ζητούμενο σε μια οικογένεια ή σκύλο-οδηγό.

Και τα δύο σκυλιά είναι αγαπησιάρικα, θέλουν φροντίδα και υπευθυνότητα, είναι εξαιρετικοί φίλοι και είναι σπουδαία σε ένα ευρύ φάσμα καθηκόντων.

 

 
 


free counters